Bostad

Att ordna någonstans att bo är betydligt lättare i Norge än vad det är i Sverige. Eftersom hyresmarknaden inte är reglerad på samma sätt som den är i Sverige så behöver du inte bry dig om någon kötid eller liknande, utan du kan ordna en egen lägenhet på dagen.

Hybel

En hybel brukar oftast betyda att det är ett möblerat rum som hyrs ut. Det kan vara antingen i en lägenhet eller i ett hus med flera andra hyblar. Det vanligaste är att man delar antingen kök eller toalett med andra personer.
En hybel fungerar som ett mellanting mellan bofelleskap och egen lägenhet. Det är inte lika privat som en egen lägenhet, men betydligt billigare.

Kollektiv (bofellesskap)

Det absolut vanligaste sättet för svenskar att bo på i de större städerna i Norge är i kollektiv. Eller bofelleskap som det heter på norska. Själva storleken på kollektiven brukar vara mellan 3 och 6 personer. Vanligast är att alla har var sitt eget rum och att man delar på en eller två toaletter och köket. Men det skiljer sig självklart beroende på kollektivet. Vissa väljer att bo två eller tre i ett och samma rum för att hålla ner hyran till exempel.bofellesskap

Oftast är just vi svenskar som bor så här, men det är inte ovanligt att även norska ungdomar väljer att bo i kollektiv.
Vissa kan tycka att det låter slitsamt att bo flera stycken i en lägenhet och dela på allt men det kommer sig naturligt att man flyttar ihop med sina nya vänner som också är i Norge och jobbar.
Det är faktiskt riktigt kul att bo i bofelleskap när hittat några bra vänner/rumskamrater, så avfärda inte den här idén.Egen lägenhet

Om du vill ha något alldeles eget eller dela med en partner/kompis så är det en egen lägenhet som du ska se efter. Du har visserligen säkert hört om vilka priser det kan vara på lägenheter i Oslo, men det går att hitta billiga lägenheter om man bara anstränger sig och letar lite. Ett alternativ som ofta rekommenderas är att själv lägga ut en annons, på exempelvis finn.no, där du specificerar vad det är som du söker efter.

Svenska föreningen

Många som flyttar till Norge börjar sin bana med att bo på Svenska Föreningen. Det är ett företag som hyr ut möblerade rum i stora kollektiv. Läget är i centrala Oslo med endast fem minuter gångavstånd från centralstationen (Adresserna Storgata och Brugata).

Mycket yngre personer och således även mycket fester. Vilket de flesta ser som positivt.
Det kan vara ett bra ställe att börja och knyta kontakter med andra svenskar. Men många väljer efter en tid att flytta till mindre kollektiv, ofta med vänner som de fått här.