Checklista

1. Jobba ihop eller låna till startkapitalet

Tänk på att det kan dröja innan första lönen kommer. Dina pengar ska räcka till hyra, deposition, norskt telefonkort, kollektivtrafik, mat och nöjen. Så försök att ta med 15 000 kronor eller mer, beroende på livsstil och ort, så du har en liten nödfond ifall det krisar.

2. Säg upp alla prenumerationer

Har du tidningsprenumerationer, tv-avgift eller gymkort som du betalar varje månad så är det lika bra att säga upp det direkt. Man vet aldrig hur länge man blir borta och då är det dumt att betala i onödan.

3. Gör en packlista

Det enklaste sättet att vara säker på att du inte glömmer något är att skriva en packlista. Sedan när det är dags för flytt så är det bara att checka av utefter packlistan, så kan du vara säker på att du inte glömt något.

4. Ordna med boende

Det går snabbt att ordna med boende i Norge och har du tur så kan du fixa allt hemifrån Sverige så att det är klart när du kommer dit. Om det inte går så tar du bara in på ett vandrarhem så länge, så är det löst på en dag eller två. Här kan du läsa mer om olika sorters boende i Norge.

5. Börja söka jobb

Den här punkten kan vara den första eller andra på listan om du känner att du absolut vill ha det klart innan du tar steget och flyttar till Norge. De flesta har inte så långt att åka till Oslo på en dagstur för att gå på ett par intervjuer och kan man komma överens om ett startdatum som ger lite marginal så är alla andra punkter snabbt lösta. Vill du hellre ha boendet klart först så är det heller inga problem att snabbt hitta ett jobb. (så söker du jobb i Norge)

6. Ansök om norskt personnummer (alternativt D-nummer)

För att ansöka om ett skattekort och även kunna öppna ett norskt bankkonto så krävs det att du har ett norskt personnummer alternativt ett D-nummer. Det som skiljer de två åt är att personnummer söker du om du planerat att stanna längre än 6 månader och D-nummer om du planerat att stanna mindre än 6 månader.

7. Skattekort

Den här punkten är väldigt viktig! Om du inte har ett skattekort så kommer arbetsgivaren bli tvungen att dra 50% skatt från din lön. Du får visserligen tillbaka det på skatteåterbäringen nästkommande år, men det är inte kul att sitta med halva lönen när man precis flyttat till Norge.
Så för att få rätt skattesats så måste du ordna ett norskt skattekort pronto!

8. Öppna en norskt bankkonto

Kom ihåg att kolla vilka priser som gäller för överföring till svenska konto. Hos Nordea är det till exempel kostnadsfritt att för överföra pengar mellan sitt norska och svenska Nordea konto.