Skatteregler

Halvskatt

När du jobbar i november så dras det bara halv skatt. Det innebär att du får en extra bra lön i december. Något som passar helt ypperligt för de flesta med tanke på alla utgifter som hör julen till.
Däremot är det inte så otroligt som det låter. Skatten beräknas på den uppskattade årsinkomsten och den dras på 10,5 månader istället för på 12. Det betyder att du betalar lika mycket i skatt under året totalt, men delat på färre månader. Därför får man halv skatt i november/december.

D-nummer eller Norskt personnummer

Vilket du ska välja beror på hur länge du har för avsikt att stanna i Norge. Om du tror att du kommer stanna mer än 6 månader i Norge skall du göra en anmälan om flyttning när du besöker det norska skattekontoret. Du kommer då bli tilldelad ett norskt personnummer.
Men om du tror att du bara kommer vara i Norge kortare tid än 6 månader får du istället ett så kallat D-nummer – ett identifikationsnummer som ges till utlänningar. Det här numret behövs för att du ska kunna söka skattekort, öppna bankkonto eller ansöka om olika bidrag.
Kontor där du kan söka om D-nummer / Norskt personnummer.

Skattekort

För att inte gråta när första lönen kommer så är det viktigt att komma ihåg att ansöka om norskt skattekort direkt när du kommer till Norge. Annars måste din arbetsgivare nämligen dra 50% skatt på din lön. Pengar som du visserligen får tillbaka på nästkommande deklaration. Men surt likväl att ha dem låsta hos skatteverket när man som mest behöver dem.
skattekortAnsöka om skattekort gör du genom att gå till närmaste skatteetaten (skattekontor) och fylla i en blankett. Där ska du bland annat uppge förväntad årsinkomst, något som kan vara svårt om man inte ännu har fått ett jobb. Men det är som sagt ingen siffra som måste vara exakt utan det är bara vad du förväntar dig. Så du borde kunna avgöra om det är rimligt att du tjänar 150.000 kronor under året eller 650.000 kronor.

Minstefradrag

Minstefradraget är ett avdrag som alla i Norge får. Det är en kompensation för de utgifter du har haft under året för att förvärva din lön och även om du kanske inte haft några direkta utgifter så får du det ändå. Det här är inget avdrag som du behöver söka om eller bevisa att det stämmer.

Maxbeloppet i år (2014) för 12 månader är 84.150 kronor. Det höjs varje år i takt med inflationen.  Om dina faktiska kostnader i samband med arbetet, och liknande är högre än minstefradraget kan du begära avdrag för dessa i punkt 3.2.2 i deklarationen, i stället för minstefradraget.

10% standardfradrag

De två första åren som du jobbar i Norge har du möjlighet att sänka din skatt rejält genom att använda standardfradrag. Du får då dra av 10 procent av din  bruttoinkomst, eller max 40 000kr om du tjänar över 400.000 NOK per år.
Standardavdraget fyller man i under post 3.3.7 – Andre fradrag i selvangivelsen/deklarationen. Pengarna får man sedan tillbaka när deklarationen är klar.

När kommer pengarna?

Generellt sätt så får de flesta sin skatteåterbäring den 25e Juni. Men det förutsätter att du fortfarande är boende i Norge och att du deklarerar elektroniskt.
Här kan du se viktiga datum för den norska deklarationen.

Pendlaravdrag

Dubbelt boende