Oljeplattform i Norge

plattform-trollVill du ha en månadslön på drygt 65.400 norska kronor?
Jobba två veckor för att därefter vara ledig i fyra veckor, med fullt betalt ?
Då är det till olje- och gasindustrin i Norge som du ska söka.


Många är det som drömmer om att jobba offshore på oljeplattform i Norge. Men det är inte alla som vågar ta steget och chansa. För det kan tyckas vara lite av en chansning att gå en säkerhetskurs för 20+ tusen kronor och inte vara garanterad jobb.
Men kom ihåg att om du får ett jobb på en oljerigg så är den summan intjänad på två veckors jobb.

Lönen på oljeplattformarna

Lönerna för att jobba på oljeplattform i Norge är bland de högsta i världen inom oljeindustrin. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att oljan gjort Norge till en av världens rikaste länder.
Månadslönen varierar såklart beroende på vilken ställning du har, hur mycket erfarenhet du har och vilket företag du jobbar för. Men den genomsnittliga lönen inom offshore industrin är 65.400 norska kronor. Sedan tillkommer övertidsbetalning på x antal tusen kronor per dag om du har turen att helikoptern blivit försenad.

Arbetstiderna

De vanligaste arbetstiderna är att man jobbar 2 veckor för att därefter vara ledig i 4 veckor. Men det kan skilja sig något beroende på vilket yrke du har.
När man jobbar så lämnar man inte plattformen. Med andra ord så bor du på jobbet 2 veckor i sträck. Det kanske låter lite avskräckande, men med tanke på att du därefter har 4 veckor ledigt med fullt betalt så är det inte så farligt längre.
När du är på plattformen så jobbar du 12 timmarspass. Vanligtvis från 01-19 eller 19-07. (extra betalt om du får jobba nattskift)

Säkerhetskursen

sikkerhetskurs

Det första som du måste ha klart innan du kan börja jobba på plattform är en säkerhetsutbildningen med helivelt (simulerad helikoterkrasch i vatten).
Den är obligatorisk för alla som arbetar på oljeplattform, till och med städarna har genomgått den.
Utbildningen i sig är inte svår och i princip alla som går den klarar den. 
Beroende på vilken skola du väljer att ta den så kan den ta från 4 dagar upp till en vecka och kostar runt 20.000 kronor.

Det kan låta som mycket pengar att lägga ut på en veckokurs men när du lyckats få jobbet på plattformen så är det intjänat redan efter första månadslönen.Så får du jobb på en oljeplattform

Genom att gå in på de olika oljeföretagens hemsidor så kan du direkt se vilka tjänster som finns lediga. Annars går det också bra att anmäla sig till bemanningsföretag som specialiserat sig på offshore-sektorn i Norge. Då kan man anmäla sitt intresse och skriva upp sig på deras listor, så blir man kontaktad så fort det dyker upp ett passande ledigt jobb på en oljerigg.

Men ett sätt som vi tycker är riktigt bra för att hitta ett jobb offshore är att själv vara så aktiv som möjligt och kontakta möjliga arbetsgivare direkt, även om de inte har några tjänster utannonserad för tillfället. Det ger alltid ett bra intryck och ligger du på lite så kommer de till slut att komma ihåg dig när en tjänst öppnas upp.

Kom också ihåg att det finns många jobb på plattformarna som man inte tänker på direkt. Om du har arbetat som exempelvis isolatör, målare/industrimålare, dykare, kock, städerska, mekaniker, svetsare, ställningsbyggare, kranförare, sjuksköterska, elektriker, rörmokare, datatekniker, med cementering eller med hydralisk utrustning så du en stor fördel när du söker jobb. 
Källa för lön: http://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/statistikker/lonnolje