Rensa fisk i Norge

Fiskeindustrin i Norgefisk-norge

När man berättar för någon att man ska resa till Norge för att jobba så tänker de flesta direkt på fiskrensning. Och visst är det bland de absolut vanligaste sysselsättningarna som svenskar har i Norge. Därför ska vi också gå igenom vad man behöver veta innan man åker till Norge för att rensa fisk.

Först och främst kan vi klargöra att fiskeindustrin är Norges tredje största exportsektorer efter olja/gas och metaller. Det innebär att det finns ett stort behov av arbetskraft, och således inga problem för en svensk att hitta ett jobb. De flesta fiskeindustrierna hittar man längst med kust och ju mer norrut du tar dig, desto större fokus kommer det att vara på fiskeindustrin.

Vad är lönen?

Timlönen brukar variera mellan 140-150 norska kronor. Det låter kanske inte så mycket när man säger det, men kom ihåg att det är på övertiden (med 100% extra betalt) som man tjänar de stora pengarna. De flesta som som söker sig till fiskeindustrin vet att de kommer att vara där en kort period. Så då blir att man jobbar över varje dag, vilket i sin tur gör att man inte spenderar några pengar medan man är det. Plussa på att du som svensk betalar mycket mindre skatt i Norge de första åren och att den norska kronan är värde mycket mer än den svenska, så börjar vi komma upp i lite anständigare belopp.

Efter att ha jobbat som en gris i 4-5 månader är det inte ovanligt att man kan komma hem med 100.000 – 150.000 kronor på bankkontot. Fast de flesta väljer inte att åka hem efter de tjänat de pengarna, dem åker till Thailand/Bali och lever som kungar resten av året.

 

Hur söker man jobb?

Det bästa är faktiskt att ta kontakt med de olika företagen direkt. Det är nämligen inte alltid som små och medelstora företag väljer att annonsera ut sina tjänster över internet. Dem vet att de ändå får tag i villig arbetskraft till slut. Så om de redan har ditt CV när det är dags för dem att nyanställa så är det betydligt enklare för dem att ringa dig direkt.
Det går även att ta kontakt med bemanningsföretag och berätta att du är intresserad av att jobba inom fiskeindustrin, då kan dem skicka iväg ditt CV direkt när det kommer in ett jobb.

Säsongsarbete

Fiskeindustrin är ju som sagt säsongsbetonad. Så det är en klar fördel att veta när du kan börja söka till de olika fiskebåtarna/fiskeindustrierna, även om de flesta anpassar sig utefter vilken säsong det är. Här nedan kan du se en lista över de vanligaste fisk- och skaldjursarterna och deras respektive säsong.

Fisk / skaldjur Säsong
Blåmussla Hela året, men ofta bäst under vinterhalvåret
Hummer Oktober till December
Hälleflundra April till December
Krabba Augusti till november. Många förädlingsföretag tar emot krabba från april
Kungskrabba Oktober till December
Kolja Hela året
Lax Begränsad säsong för vild lax
Liten hälleflundra Hela året
Makrill April till november
Pilgrimsmussla Hela året
Piggvar Hela året
Räkor Hela året
Rödspätta Juli till december
Sej Året runt
Tonfisk Juli till oktober
Torsk Februari til Mars
Ål På sommaren fångas den längst med kust. I sötvatten sker fångst hela året