Sjuksköterska i Norge

Att lönen som sjuksköterska i Sverige är skamligt låg tror jag i princip alla håller med om. Men om man istället blickar till grannlandet i väster så är lönerna på en helt annan nivå, värdig den slit och det ansvar som man dagligen står med. Så vill du höja lönen 50% och få chansen att (frivilligt) jobba i princip obegränsat antal övertidstimmar så bör du läsa vidare.

Norsk sjuksköterskelegitimation

Allt som du egentligen behöver för att kunna börja arbeta som sjuksköterska i Norge är en norsk sjuksköterskelegitimation och en arbetsgivare. Båda är faktiskt precis lika enkla att ordna. Men den norska sjuksköterskelegitimationen är den som du börjar med.

Det som du börjar med är att ladda ner, skriva ut och fylla i följande
blankett: www.sak.no/applicationform.pdf
Om det känns otydligt så finns det en enkel vägledning på följande sida: www.sak.no/veiledning.pdf

Steg nummer två är att du letar upp passet, ditt examensbevis och din svenska sjuksköterskelegitimation. Efter att du tagit kopior på dem så ska dem vidimeras. Det innebär att en institution eller person med laga rätt ska ha gått i godo för att dokumenten är exakta kopior av originalen. Detta intygas med en stämpel och underskrift på varje kopia. Enklaste, och billigaste, sättet att få dem sina intyg vidimerade är att bege sig till närmaste arbetsförmedling och förklara sin situation. Ett annat alternativ är att ta kontakt med universitetet som som utfärdade din examen.

Det tredje steget är att du märker de vidimerade kopiorna i samma ordning som på ansökningsblanketten. Första sidan av examensbeviset med en etta, andra sidan av examensbeviset med en tvåa, sjuksköterskelegitimationen med en trea och passet med en fyra.

Sista steget är att skicka iväg alla handlingar och invänta svar.
Efter en eller två veckor så har SAFH äntligen registrerat din ansökan och ett inbetalningskort är på väg till dig hos posten.
Sedan är det bara att betala (1800 kronor) och invänta din norska sjuksköterskelegitimation som bör komma med posten efter 1-6 veckor.

Lön som sjuksköterska i Norge

Snittlönen för arbete som sjuksköterska i Norge är 35.600 NOK (från 2011), jämfört med snittlönen i Sverige på 24.276. Det är en skillnad på 32%. Då har vi inte heller tagit hänsyn till valutaskillnaden och att man betalar mycket mindre skatt som svensk de första åren i Norge. Så egentligen blir det en bra bit över 40% högre lön som tjänar i Norge.

Men man får också komma ihåg att det inte alltid är hos den arbetsgivare som erbjuder högst grundlön som man kan tjäna mest pengar. Det gäller att undersöka möjligheterna för övertid och gratis boende också.

Så söker du jobb

När du söker jobb som sjuksköterska i Norge så har du i princip två val att välja mellan. Det första är att gå genom ett bemanningsföretag och den andra är att ansöka direkt hos sjukhuset för att få en direktanställning.

Hur du än väljer att göra så är det viktigt att du noga tänker igenom ditt val och inte bara hoppar på första bästa anställningen som erbjuds. Det kan nämligen skilja många tusentals kronor per månad beroende på var du väljer att jobba.
Några saker som du bör kolla upp och tänka igenom är följande:

 • Vilken timlön/månadslön får jag?
 • Vilka är arbetstiderna?
 • Finns det någon möjlighet att jobba 50% eller 75%?
 • Är lönen i norska eller svenska kronor?
 • Är lönen exkl semesterersättning eller inte?
 • Vilka möjligheter finns det att arbetsgivaren hjälper med boende?
 • Vad ligger OB-ersättningen på?
 • Vilka möjligheter har jag för att jobba extra/övertid?
 • Förväntas det att jag ska jobba extra/övertid?
 • Får jag övertidsersättning?
 • Hör dig för om någon som har jobbat för arbetsgivaren och som kan ge dig lite mer info.

 

Bemanningsföretag

Den enklaste vägen in i den norska arbetsmarknaden är via bemanningsföretag. Här finns det både fördelar och nackdelar, så det är viktigt att du kollar upp bemanningsföretagen noga innan du väljer att ta en anställning.
Efter att du har arbetat som sjuksköterska/undersköterska ett tag så har du fått in en fot och då är det betydligt lättare att få en direktanställning hos sjukhus eller privata hälsobolag. Då får du som regel bättre lön och villkor.Lägre skatt med E101-intyg

Alla som jobbar i Norge betalar 7,8% av sin lön i sociala avgifter (trygdeavgift) – det gör man för att få ta del av den norska socialförsäkringen och för att få rätt till exempelvis sjuklön. Avgiften betalar din arbetsgivare in samtidigt som skatten, så det är med andra ord inget som du direkt ser.

Men det finns ett sätt att komma undan trygdeavgiften. Om du bor i Sverige, arbetar mer än 25% av din totala arbetstid här, och extraknäcker i Norge så har du möjlighet att söka om ett E101-intyg från försäkringskassan.
När du fått det så visar du helt enkelt upp det för arbetsgivaren, och på så sätt slipper du betala den norska trygdeavgiften på 7,8% av din bruttolön.