Sommarjobb i Norge

När det är svårt att få tag på ett sommarjobb i Sverige så vänder många blicken mot Norge. Här är det nämligen betydligt lättare att hitta ett sommarjobb, som dessutom betalar bra.

Men en arbetslöshet som mindre än hälften av våran och ett extremt gott rykte (god arbetsmoral)  bland arbetsgivarna som svensk är inga problem att välja och vraka bland jobben jämfört med hur det är i Sverige. Men det gäller att veta hur, när och vart man ska söka sig för att få de bästa jobben.

Vanliga sommarjobbSommarjobba-i-oslo

Är man nyexaminerad sjuksköterska eller inom bygg så är det ett guldläge att kunna åka iväg till Norge och få sin första arbetslivserfarenhet och samtidigt tjäna minst 50% mer än man hade gjort i Sverige. Men det finns så många olika jobb att söka och egentligen behöver man inte alls ha någon specifik utbildning för att få ett av de vanligare sommarjobben.

Om du planerar att söka jobb i Oslo, Bergen, Trondheim eller någon av de andra större städerna så är de vanligaste sommarjobben inom hotell & restaurang (främst som receptionist och servitris/bartender/hovmästare/kock), kundservice, butik och lager.
Mer information om hur man söker jobb på lager hittar du på sidan lagerjobb i Norge.
Vill man resa till Norge för att rensa fisk så ska man tänka på att fiskeindustrin har sina egna säsonger och är inte enbart ett sommarjobb.

Sommarjobb i Oslo

Hotell & restaurang, kundservice, butik och lager är som sagt de vanligaste arbetsplatserna för sommarjobb i Oslo (och även de andra större städerna). Några företag som kan nämnas som är vanliga bland svenskar är Lektern på aker brygge (bartender/servitris), Tine Meieriet (lager),  HM (butik/lager), IKEA (kundservice/butik/lager).

aker-brygge-oslo
Copyright by Moyan Brenn

När ska man börja söka?

De flesta företag planerar ganska tidigt (januari och februari) sin personaltillsättning för sommaren så var ute i god tid. Ett tips är också att söka till företag som ännu inte satt ut någon tjänst än. Så har dem din ansökan på skrivbordet när dem sedan bestämmer sig för att dem behöver extra hjälp trors allt.


För att underlätta söknadsprocessen kan du lista alla företag som är verksamma inom det området du vill jobba inom och sedan bocka av allt eftersom du sökt till dem.
Det kan till exempel vara så att du vill jobba som kock i Oslo. Då skapar du helt enkelt en lista över alla restauranger, krogar, hotell och cateringföretag i Oslo och deras kontaktuppgifter. Sen så kontaktar du dem i tur och ordning tills du blivit erbjuden ett jobb med bra villkor som du vill ha.

Beställa CV

Om man kommer direkt från gymnasiet, eller endast har några års arbetslivserfarenhet, så är det inte alltid så enkelt att skriva ett bra CV. Därför vill vi rekommendera att man beställer ett CV från ett företag som är specialiserat på just cv, personligt brev och Norska jobbansökningar.
CVproffset.se är ett företag som vi har väldigt goda erfarenheter av och absolut vill rekommendera. Där kan man både beställa ett helt nytt cv och personligt brev eller så kan man be dem kontrollera och uppdatera sina befintliga ansökningshandlingar. Det kostar från 320 kronor att få ett uppdaterat personligt brev.